Jdi na obsah Jdi na menu

Nástrahy běhání a jejich řešení

1. NADVÁHA. Osoby s velkou nadváhou musí začít s aktivitami, které příliš nezatěžují klouby, a kombinovat je s kontrolou stravy. teprve po dosažení přiměřené hmotnosti se začíná běhat.

 

2. CVIČENÍ NA DOPORUČENÍ LEKÁŘE. Lidé, kteří začínají s běháním, nemají znalosti a zkušenosti, jak k němu přistupovat. Program zlepšení fyzické kondici (fitness) pod vedením specialisty vám umožní dělat to postupně a v závislosti na individuální potřebě. 

 

3. ZÁVISLOST. Vysoká intenzita běhání vyvolává fyziologické reakce v podobě uvolnění endorfinů. Popisovaný pocit je velmi příjemný a způsobuje  jistou závislost. Ale tento "abstinenční syndrom" je spojený spíše s pocitem "splněného úkolu". Kontrolovat tyto aspekty a přikládat tréninku správný význam a nic víc, je moc důležité. Když se běžec stane neoblomným, nebo dokonce posedlým, je čas si připomenout, proč vlastně začal běhat. 

 

4. ŠPATNÁ TECHNIKA, KTERÁ VEDE KE ZRANĚNÍ. Trénink techniky běhu je hodně důležitý a musí se kombinovat s vhodným posilováním a protahováním. 

 

5. RIZIKO SEDAVÉHO BĚŽCE. Kromě kardiovaskulárního rizika, které vzniká , když začnete běhat bez lékařského dohledu, trpí lidé vedoucí sedavý způsob života tělesnými nerovnováhami kvůli vlastní konstrukci a nadměrnému zatěžování těla. přiměřené cvičení svalového systému zaměřené na střed těla je skvělým začátkem.

 

6. VÍKENDOVÝ BĚŽEC. Takový profil běžce mají obvykle lidé s mnoha pracovními povinnostmi a ti, kteří byli v minulosti sportovci. Je potřeba provozovat tělesnou aktivitu nejméně 2 až 3 dny v týdnu a pokud je to možné, nedělat přestávku bez cvičení delší než dva dny. 

 

7. NEBEZPEČÍ ASFALTU. Z pohodlnosti nadměrné využíváme asfalt v ulicích a tvrdý povrch chodníků, nicméně vždy, když je to možné, běhejte po površích méně agresivních pro vaše tělo, jakými jsou stezky a parky.

 

8. BĚŽECKÁ SKROMNOST. Zlepšení a osobní pokroky mají své limity, cíle musí být přizpůsobeny schopnostem. Je nutné se vyhnout přehnaným očekáváním a pocitu selhání. Cvičit, abyste se cítili dobře, by mělo být motivem samo o sobě.

 

9. HRANICE "DVOU MĚSÍCŮ BĚHÁNÍ". Jsou sporty, které baví od prvního dne, ale běhání mezi ně obvykle nepatří. Obzvlášť když s ním začíná osoba, která vede sedavý způsob života. Začátek je těžký, protože dobré pocity přicházejí až později. Je důležité vydržet a postupovat kousek po kousku, ale kdo to dokáže, ví, že to stojí za to.