Jdi na obsah Jdi na menu

Deset důvodů proč běhat

1. KOMPENZACE. Potřebujeme kompenzovat sedavý způsob života. Běh je cvičením s nejvyšší spotřebou kalorií, ideální pro boj s nadváhou a pro odstranění přebytečných zásob tělesného tuku.

 

2. ANTISTRESOVÁ ZÁLIBA. Je to nové osamělé setkání a vlastním tělem jako protiklad zrychleného životního tempa ve velkých městech. K tomu se přidává fakt, že běh spolu s příjemnými účinky po skončení aktivity vyvolává tělesnou únavu a uvolnění endorfinů.

 

 

3. JE TO PRO VŠECHNY. Je to jednoduchá aktivita, jež je technicky dostupná pro každého. 

 

4. JE EKONOMICKÉ. Nevyžaduje drahá zařízení nebo složité materiály. Je levné, stačí si obout boty a pohodlně se obléknout.

 

5. JE SNADNÉ. Díky svému individuálnímu charakteru se přizpůsobí osobnímu rozvrhu a vašim povinnostem tak, jak chcete. 

 

6. JE SPOLEČENCKÉ. Běhání můžete i sdílet, a rozvíjet tak vaše společenské vztahy - tréninková skupina nebo klub, závody, cesty, příležitostný kamarád na běhání. 

 

7. CÍLE. Dává vám pocit "úspěchu" splněných cílů v nějaké výzvě - uspokojení, když člověk poprvé vydržet půl hodiny bez přestávky, první závod, horský běh, první maraton nebo vytvoření osobního rekordu.

 

8. ROVNOVÁHA. Má pozitivní psychologické účinky. Přináší vitalitu a pozitivní energií a odbourává stres. Mnoho běžců také uvádí, že jsou schopní během běhání nalézat řešení pracovních nebo obyčejných osobních problémů a že se obecně cítí citově více vyrovnaní. 

 

9. KLOUBY. Zlepšuje imunitní systém a je vhodným podmětem pro vaše klouby, zpevňuje kostru, promazává klouby a zlepšuje tkáně, které udržují stabilitu.

 

10. ZDRAVÍ. Je prospěšné pro kardiovaskulární systém - zvětšuje objem a výkon srdce, zlepšuje fungování dýchací soustavy, trénuje vaše svaly, bojuje s nadváhou, obezitou, vysokou hladinou cholesterolu, arteriosklerózou (aterosklerózou) a vysokým tlakem.